Vad är cross-site scripting (XSS)?

Vad är cross-site scripting (XSS)?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Visste du att nästan 65% av alla webbplatser är sårbara för XSS-attacker? Detta är en alarmerande statistik som gör XSS-attacker till ett av de vanligaste hoten mot webbapplikationer idag.

Men vad är egentligen XSS? Cross-site scripting (XSS) är en säkerhetsbrist som möjliggör för en angripare att injicera skadlig kod i en webbsida, vilken sedan exekveras i en annan användares webbläsare.

Detta inträffar när webbapplikationer tar emot och visar användarinmatning utan korrekt validering eller filtrering. Denna brist på säkerhet gör XSS till en av de mest utbredda attackerna mot webbapplikationer.

Hur går en XSS-attack till?

En XSS-attack börjar ofta med att en angripare letar efter sårbara fält där användarinmatning kan skickas till webbapplikationen, till exempel formulär, kommentarsfält eller sökrutor.

När angriparen hittar en sårbarhet, injicerar de skadlig JavaScript-kod i inmatningsfältet. Om webbapplikationen inte validerar eller filtrerar denna inmatning, kommer den skadliga koden att inkluderas i den HTML som skickas tillbaka till användarens webbläsare.

Här kommer ett exempel. Säg att en användare skriver en kommentar på en blogg och inkluderar skadlig Javascript-kod. Om bloggen inte sanerar användarinmatningen, kan den skadliga koden exekveras när någon annan besöker sidan och läser kommentaren.

Koden kan till exempel stjäla användarens sessionskakor, omdirigera dem till en skadlig webbplats eller visa falska inloggningsformulär för att fånga upp användarens inloggningsuppgifter.

Olika typer av XSS-attacker

Man kan dela upp alla typer av XSS-attacker i tre olika typer:

Vad kan XSS-attacker ha för påverkan?

XSS-attacker kan få allvarliga konsekvenser för både användare och webbplatsägare. Dessa attacker kan leda till stöld av känslig information, kapning av användar sessioner och spridning av skadlig kod.

Här är fem specifika exempel på vad som kan hända när en XSS-attack utnyttjas:

Som tur är finns det effektiva metoder för att skydda sig mot XSS-attacker. Genom att implementera robusta säkerhetsåtgärder kan både användare och webbplatsägare minska risken för att drabbas av dessa allvarliga attacker.

Hur skyddar man sig mot XSS-attacker?

Att förebygga XSS-attacker kräver en kombination av olika säkerhetsåtgärder och bästa praxis. Det enklaste steget är att noggrant sanera all användarinmatning. Genom att alltid validera och filtrera data som skickas till applikationen, kan du förhindra att skadlig kod injiceras. Du kan även använda verktyg och bibliotek för att automatiskt hantera HTML-escaping.

En annan viktig metod är att implementera Content Security Policy (CSP), genom att lägga in det i HTTP-svaren från din server. Det är en säkerhetsmekanism som låter dig specificera vilka resurser som får laddas och exekveras på en webbplats.

Det är också viktigt att se till att all utdata omvandlas så att specialtecken, som < och >, inte kan tolkas som kod. Detta förhindrar att skadlig kod exekveras när data visas på en webbsida.

För dig som utvecklare har de flesta moderna verktyg inbyggt skydd mot XSS, såsom React och Angular. Dessa ramverk skyddar automatiskt mot vanliga XSS-sårbarheter genom att hantera farlig inmatning på ett säkert sätt.

Dessutom är regelbundna penetrationstester (pentester) och kod granskningar (code reviews) avgörande för att identifiera och åtgärda säkerhetsbrister innan de kan utnyttjas av angripare.

Genom att använda dessa strategier tillsammans kan du effektivt skydda din webbapplikation mot XSS-attacker och skapa en säkrare användarupplevelse.